Acreditacions d'empreses amb la Carta Europea de Turisme Sostenible
08/05/2018
El 2016 des de Turisme Garrotxa es va començar un projecte d'acompanyament a aquelles empreses de La Garrotxa, que volien millorar pel que fa a la sostenibilitat entesa des dels diferents àmbits: millora de la oferta i la connexió amb l'espai natural protegit, millora del comportament ambiental, i suport al desenvolupament local i conservació del patrimoni.
El passat mes d'abril, es van atorgar les acreditacions de la Carta Europea de Turisme Sostenible, del Codi de Gestió Sostenible i de la iniciativa Empreses Lingüísticament Responsables a un nombrós grup d'empreses turístiques garrotxines.
L'acte es va portar a terme dins el marc de la jornada “Garrotxa, territori socialment responsable”, organitzada per Dinàmig, l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. L'obertura la va fer el president de Turisme Garrotxa, Eduard Llorà, explicant als assistents el compromís que les administracions públiques de la comarca van adquirir fa anys en relació a la responsabilitat social i la sostenibilitat, a través d’eines com la Carta Europea de Turisme Sostenible o el Codi de Gestió Sostenible, i que han situat, a l'actualitat, a la Garrotxa com a territori de referència i model a seguir.
Seguidament, l’expert en Responsabilitat Social Empresarial, Josep Maria Canyelles, va portar a terme una xerrada sobre què és una empresa “saludable”.
A més a més, la trajectòria de la Garrotxa com a territori socialment responsable va ser resumida per representants de diferents organismes públics del territori. Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va iniciar l’explicació amb un resum del desenvolupament de la Carta Europea de Turisme Sostenible al territori. La Garrotxa es troba actualment en la tercera i última fase de la implantació, amb 36 empreses acreditades i, entre elles, les dues úniques agències de viatges de l’estat espanyol. Després d’ell, Ester Santaló, responsable del Servei de Català d’Olot – la Garrotxa va posar en valor aquelles empreses lingüísticament responsables i que es comprometen amb la llengua en la que treballen. Per la seva banda, Anna Casamitjana, coordinadora de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa va explicar als assistents com poden, mitjançant el programa “Connectem la solidaritat”, contribuir a la millora de l’entorn més proper, aportant recursos a projectes socials de la comarca. Els ajuts Leader i la seva intrínseca vinculació amb el compromís per un territori més sostenible va centrar la intervenció del gerent d’ADRINOC, Jordi Terrades, que també va tractar com un repte per a les empreses fomentar la seva resiliència, la capacitat d’adaptar-se als canvis i superar crisis. Per la seva banda, Ariadna Villegas, directora de Dinàmig, va fer un resum sobre el servei que des de l’Àrea d’Ocupació s’ofereix en l’àmbit de la selecció i l’ocupació. Es tracta de la intermediació per competències, basada en posar en contacte treballadors en recerca de feina amb empreses que busquen personal, buscant el millor encaix entre ambdues parts. Va tancar la intervenció d'experts, Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, va explicar com funciona Xafogar, la xarxa de fibra òptica de la Garrotxa. Una xarxa que segueix avançant a bon ritme gràcies a la col·laboració de diferents agents del territori (públics i privats) per assolir un objectiu comú: disposar de la millor connexió d’internet a la comarca.
Seguidament, la secretaria general de Medi Ambient de la Generalitat de
Catalunya, Marta Subirà, i la cap del Servei de Foment de l’Ús del Català de la
Direcció General de Política Lingüística, Montserrat Nadal, va entregar les
acreditacions del projectes de la Carta Europea de Turisme Sostenible,
Empreses Lingüísticament Responsables i Memòries de Sostenibilitat segons
el Codi de Gestió Sostenible a les quaranta-cinc empreses del territori que han
estat reconegudes.